Je hebt nodig:
een keukenmachine met hakmes
250 gram hazelnoten, gepeld en geroosterd (zie hiernaast)
175 gram suiker
snufje zout
Eerst gaan we karamel maken: verhit de suiker in een pan totdat ze karamelliseert. Dat mislukte bij mij altijd totdat ik ontdekte dat je zo lang mogelijk van de suiker af moet blijven. Want als je gaat roeren, mislukt je karamel. Wacht dus totdat de suiker bruin kleurt en vloeibaar wordt, pas dan mag je langzaam in de hete suiker roeren.
Stort de vloeibare karamel uit over een vel bakpapier en laat hem afkoelen.
Breek de afgekoelde karamel in stukken en doe hem samen met de hazelnoten en een snufje zout in de keukenmachine. Laat de machine - met onderbrekingen - draaien totdat er een pasta ontstaat. Naarmate de massa door het draaien warmer wordt, zal er olie uit de noten vrijkomen. Dat maakt de pasta smeuïg.
Lukt het niet zo met de smeuïgheid? Dan mag je ook een beetje hazelnootolie toevoegen (zonnebloem- of koolzaadolie kan ook).
En: hoe langer je draait, hoe gladder de pasta.
Het resultaat heet praliné. Je kunt praliné verder gebruiken in allerhande patisserie, maar je mag het ook rechtstreeks op je brood smeren: verrukkelijk.