Heb je ooit zo'n noot gezien? Wij ook niet. Op zoek naar een geschikte teelt voor ons stukje land, kwamen we terecht bij een agroforestry-expert. Hij liet ons kennismaken met de hartnoot en we waren zo onder de indruk, dat we meteen besloten een notenplantage te beginnen.

Onze boomgaard werd aangeplant tussen 2010 en 2013. Er staan ongeveer 80 bomen en 5 verschillende variëteiten. 
Die diversiteit is belangrijk voor een goede bestuiving. Bij de rassenkeuze werd gelet op resistentie tegen ziektes en plagen, en op de kwaliteit van de noten in smaak en formaat. Hiernaast lees je meer over de verschillende soorten.

De hartnoot heet officieel juglans ailantifolia var. cordiformis en komt oorspronkelijk uit Japan. Hij hoort bij de walnotenfamilie (juglandaceae) en wordt ook wel Japanse walnoot genoemd. Hartnoten worden vooral gekweekt en gegeten in Japan, Canada en de Verenigde Staten.
Onze onbespoten noten worden gekweekt met respect voor de natuur. Wij werken niet met kunstmest en gebruiken ook geen herbiciden of pesticiden.

Bij het kraken vallen de hartvormige schaalhelften uit elkaar en kun je bij de kern, het vruchtvlees. De schaal is erg hard, daarom gebruik je beter geen notenkraker maar een hamer. Anders is de kans groot dat de stukjes om je oren vliegen. 
Hier lees je hoe je een hartnoot kraakt.
Heb je eenmaal je noot gekraakt, dan kun je er eindeloos veel mee doen.

Lekker

De smaak is die van walnoot maar romiger en minder bitter. Die prachtige milde walnootsmaak maakt de hartnoot heel geschikt als ingrediënt in allerlei hartige en zoete gerechten. 

Hartnoten zijn ook gezond: ze hebben een hoog eiwitgehalte en barsten van de omega-3 vetzuren.

 

De schalen gooi je natuurlijk niet weg! Daar zijn ze veel te mooi voor. Je kunt er allerlei aantrekkelijke dingen mee maken. Decoratie voor in huis, een mooi zelfgemaakt cadeau en zelfs sieraden.
Inspiratievolle ideeën vind je hier.
Er zijn ook spulletjes te vinden in de webwinkel.